روباتی که هم آهنگ می سازد و هم ساز می زند!
با کمک الگوریتـم های یـادگیـری عمیق ساخته شد
روباتی که با چهار دست و هشت مضراب ماریمبا (نوعی ساز آفریقایی شبیه سنتور) می نوازد در آزمایشگاهی در موسسه فناوری جورجیا موسیقی مورد نظر خود را نوشته و اجرا می کند. این قطعات آهنگ به کمک هوش مصنوعی و یادگیری عمیق ساخته می شوند. محققان بیش از پنج هزار قطعه موسیقی از کارهای کلاسیک بتهوون تا آثار پاپ امروزی (بیتلز، دیویس و...) و بیش از دو میلیون نت را در اختیار این روبات قرار دادند. به جز این موارد که شامل فراهم کردن مواد اولیه برای روبات بود، هیچ کدام از محققان در ساخت و اجرای قطعات آهنگ این رایانه نقشی نداشتند. میسون برتان از دانشجویان دکتری این بخش مغز متفکر این پژوهش بود. او هفت سال است که با شیمون کار می کند و به او توانایی گوش دادن به موسیقی و دستکاری قطعات موسیقی را بخشیده است. حالا شیمون خود به تنهایی و برای اولین بار موسیقی می سازد و اجرا می کند.
شیمون موسیقیدان
برتان توضیح می دهد: «زمانی که تمام آنچه برای نوشتن قطعات موسیقی لازم است، در اختیار شیمون قرار گرفت، او شروع به ساختن و نواختن کرد. کارهای هنری شیمون نشانگر پتانسیل شبکه های عصبی رایانه ای و الگوریتم های یادگیری عمیق برای درک یک مفهوم مانند موسیقی است. به این ترتیب روبات می تواند با الگوبرداری از فعالیت های هنری انسان، خود هنر بیافریند. این اولین بار است که از یادگیری عمیق برای ساختن موزیک استفاده می شود. برخلاف دورانی که تنها به دست کاری قطعات موسیقی می پرداخت، شیمون امروزه می تواند هارمونی ها و کرها را هم بنوازد. او اکنون بسیار بیشتر و بهتر شبیه یک موسیقیدان فکر می کند (به جای فکر کردن به نت ها به صورت تک تک به ساختار کلی موسیقی خود می اندیشد و آن را به صورت کلی در نظر می گیرد).»
زمانی که ما موسیقی می نوازیم یا گوش می کنیم درباره نت بعدی و قطعات همان نت فکر نمی کنیم. یک هنرمند یک ایده بزرگ یا یک چارچوب کلی برای آنچه سعی دارد بسازد در ذهن می پروراند. روبات الان به این مرحله رسیده و کل قطعه را از قبل در نظر می گیرد.
دکتر جیل واینبرگ، مدیر مرکز فناوری جورجیا برای موسیقی و استاد دانشکده موسیقی، می گوید: «این قدمی بزرگ در کیفیت موسیقیایی شیمون به حساب می آید، زیرا او از یادگیری عمیق برای ساختن قطعات دقیق بهره می برد. ما می خواهیم ببینیم آیا روبات ها می توانند سازنده اثر باشند و یک قطعه بسازند که از دیدگاه ما زیبا به نظر می رسد. قرار است شیمون در آینده روی موزیک های بیشتری کار کند. هر چقدر موسیقی بیشتری در اختیار او قرار می گیرد، روبات قطعات متفاوت تری خلق می کند؛ موسیقی هایی که پژوهشگران نمی توانند پیش بینی کنند.»
در قطعه اول شیمون یک ملودی دریافت داشت که از هشت نت تشکیل شده بود و در دفعه بعدی یک ملودی 16 نتی در اختیار او گذاشته شد که بر سرعت خلق نت ها توسط او افزود. برتان می گوید: «مبدا آنچه را که شیمون می سازد، نمی توانیم تشخیص دهیم. به نظر می رسد شیمون تحت تاثیر آثار کلاسیک، به ویژه کارهای موزارت، قرار گرفته باشد. صدای موسیقی شیمون شبیه تلفیقی از موسیقی جاز و کلاسیک است. با اطمینان می توانم بگویم موسیقی کلاسیک جزئی از کارهای اوست، به ویژه در هارمونی، اما اندک اندک نوعی تغییر به سمت جاز هم در کارهای شیمون قابل تشخیص به نظر می رسد.» شیمون در فستیوال ایده های آسپن در انتهای ماه جون اجرای موسیقی داشت.
منبع: مجله دانش بنیان
ارسال به دوستان